Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Οι μεταγραφές που δεν... έγιναν!

Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε και το Τραπουλόχαρτο παρουσιάζει πως οι Μαραντόνα, Κρόιφ, Πλατινί, Ρονάλντο και Ιμπραϊμοβιτς θα είχαν γράψει διαφορετικά την ιστορία.  

Μεταγραφές γίνονται αλλά και μεταγραφές δεν... γίνονται. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οικονομικοί ή άλλοι λόγοι, όπως η... έλλειψη ματιού από προπονητές και σκάουτερ, δεν συνετέλεσαν στο να γίνουν μεταγραφές που θα άλλαζαν την ιστορία του ποδοσφαίρου.

H Σέφιλντ Γιουνάιτεντ πριν από 36 χρόνια έχασε έναν πιτσιρικά, για τον οποίο αργότερα θα μιλούσε όλος ο κόσμος. Τον έλεγαν... Ντιέγκο Μαραντόνα και στα 17 του εντοπίστηκε από τον μετέπειτα προπονητή της ομάδας Χάρι Χάσλαμ σε ταξίδι που έκανε το 1978 στη Νότια Αμερική. Εντυπωσιάστηκε τόσο που συμφώνησε να δώσει η αγγλική ομάδα περίπου 430.000 ευρώ στην Αρχεντίνος Τζούνιορς για να τον πάρει, αλλά το διοικητικό συμβούλιο της Σέφιλντ είχε διαφορετική άποψη και προτίμησε να προσφέρει 200.000 για τον 24χρονο τότε Αλεχάντρο Ζαμπέλα που έπαιζε στη Μπόκα Τζούνιορς και ήταν πιο δοκιμασμένη λύση. Τελικά ο Ζαμπέλα έπαιξε δύο χρόνια στη Σέφιλντ, μετά πήγε για μία σεζόν στη Λιντς και επέστρεψε στην πατρίδα του, ενώ ο Ντιεγκίτο... πέτυχε κάτι παραπάνω!
Ο Μαραντόνα κατέληξε στη Μπόκα Τζούνιορς αλλά θα μπορούσε να είχε πάει στη μεγάλη αντίπαλο της, τη Ρίβερ Πλέιτ η οποία είχε συμφωνήσει μαζί του αλλά ο Πρόεδρος της Καμπρέρα δεν δέχτηκε τον όρο του Ντιέγκο να έχει μεγαλύτερο συμβόλαιο από τα αστέρια της ομάδας Ντανιέλ Πασαρέλα και Ουμπάλδο Ματίλδο Φιλόλ.
Πάντως η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ δεν είναι η μόνη ομάδα που κάνει λάθη στην συγκεκριμένη πόλη, καθώς και η Γουέντσντεϊ έχασε μέσα από τα χέρια της, τον Ερίκ Καντονά. Ο Γάλλος ήταν έτοιμος να υπογράψει μετά από την τιμωρία του στη Γαλλία επειδή έριξε μπάλα στον διαιτητή, αλλά ο προπονητής της Τρέβορ Φράνσις ζήτησε από τον Καντονά να δοκιμαστεί και για δεύτερη εβδομάδα, κάτι που φυσικά δεν άρεσε στον ιδιόρρυθμο ποδοσφαιριστή που πήγε στη Λιντς, για να γίνει μετά ο ηγέτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
Ενας άλλος κορυφαίος Γάλλος ποδοσφαιριστής, ο Ζινεντίν Ζιντάν παραλίγο να ακολουθούσε τον συμπατριώτη του την ίδια εποχή στο Νησί, αλλά η Μπλάκμπερν είχε διαφορετική άποψη. Ενώ ο προπονητής της, ο σπουδαίος Κένι Νταλγκλίς είχε καταλάβει ότι με τον 23χρονο Ζιντάν θα άλλαζε η ομάδα και πίεζε για τη μεταγραφή, ο Πρόεδρος Τζακ Γουόκερ είπε το μυθικό: «Τι να τον κάνουμε τον Ζιντάν, όταν έχουμε τον Τιμ Σέργουντ». Ο Σέργουντ ήταν τότε το μεγάλο αστέρι της Μπλάκμπερν, αλλά η πιο σπουδαία ομάδα που πήγε στην καριέρα του ήταν η Τότεναμ!
Φαίνεται, όμως, ότι το έχει η μοίρα των σπουδαίων Γάλλων, καθώς και ο Μισέλ Πλατινί δεν πήγε στη Μετς σε ηλικία 16 ετών, επειδή οι γιατροί της έκριναν ότι «δεν θα μπορούσε να παίξει σε κορυφαίο επίπεδο», ενώ ο τότε προπονητής της είπε: «είχε χοντρά οπίσθια»! Διαφορετική άποψη είχαν στη Νανσί που του έκαναν αμέσως συμβόλαιο, παρότι ήταν ακόμα παιδί...
Χοντρό βάφτισε και η Ιπσουϊτς τον Πολ Γκασκόιν το 1983, αλλά η Νιούκαστλ δεν έχασε την ευκαιρία και τον άρπαξε, ενώ το περιστατικό με τον «Γκάζα» συνέβη τρία χρόνια μετά την απόρριψη από την Ιπσουϊτς ενός πιτσιρικά που άκουγε στο όνομα Ρουντ Γκούλιτ και δεν έγινε η μεταγραφή, επειδή τους φάνηκε απείθαρχος ο Ολλανδός. Εχουν... μάτι στην Ιπσουϊτς, όπως είχαν και στη Γουέστ Χαμ το 1994, πριν πάει ο Αντρέι Σεβτσένκο στη Διναμό Κιέβου. Ο Ουκρανός επιθετικός δοκιμάστηκε για μία εβδομάδα αλλά ο προπονητής Χάρι Ρέντναπ επισήμανε: «Δεν μου φάνηκε κάτι το ιδιαίτερο». Τίποτα το ιδιαίτερο δεν ήταν ο Σεβτσένκο και για την Κολωνία την επόμενη χρονιά, αλλά και μετά από δύο χρόνια για την Βέρντερ Βρέμης. Το 1999 τελικά έφυγε από το Κίεβο για να πάει σε... κάποιες Μίλαν και Τσέλσι!
Υπήρχαν και άλλοι ποδοσφαιριστές που χάθηκαν για χρήματα, όπως ο Κακά για την Γκαζιάντεπσπορ που της φάνηκαν πολλά τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ που ζήτησε η Σάο Πάολο. Μετά από τρία χρόνια η Μίλαν τον αγόρασε με εξαπλάσιο ποσό.
Θέμα χρημάτων ήταν το «ναυάγιο» μιας άλλης μεταγραφής Βραζιλιάνου, του Ρονάλντο. Σύμφωνα με μια ιστορία που κυκλοφορεί στη χώρα, η Φλαμένγκο τον έχασε επειδή δεν δέχτηκε να πληρώσει το εισιτήριο του λεωφορείου από την πόλη του, τη Ριμπέρο, αξίας μισού ευρώ!
Ωστόσο υπάρχουν στην ιστορία και περιπτώσεις που άλλα προβλήματα ματαίωσαν μια μεταγραφή. Στην περίπτωση του Γιάγια Τουρέ μάλιστα, αυτός που χάρηκε ήταν ο Ολυμπιακός καθώς πριν έρθει στην Ελλάδα δοκιμάστηκε για μία εβδομάδα στην Αρσεναλ, αλλά υπήρχε θέμα με το διαβατήριο του και η μεταγραφή δεν έγινε ποτέ!
Και δεν ήταν μόνο ο Τουρέ για την Αρσεναλ, αλλά όπως αποκάλυψε ο Αρσέν Βενγκέρ «είχα τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο προπονητικό κέντρο. Τον ξενάγησα και του έδωσα μια φανέλα. Αλλά στο τέλος υπήρχε πρόβλημα με τα χρήματα που ζητούσε η ομάδα του»! Τα 5 εκατομμύρια ευρώ είχαν φανεί τότε πολλά στην αγγλική ομάδα, που εκτός από τον Πορτογάλο, έχασε και τον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος ο Σουηδός. «Ο Αρσέν μου έδωσε την περίφημη κόκκινη και λευκή φανέλα, ήταν το νούμερο 9 με το όνομα Ιμπραϊμοβιτς. Περίμενα μάλιστα να δοκιμάσει να με πείσει γιατί έπρεπε να τη φορέσω. Αλλά δεν δοκίμασε καν. Ηταν σα να μου έλεγε, θέλω να δω πόσο καλός είσαι, τι είδος παίκτη είσαι, άρα κάνε μία δοκιμή. Δεν μπορούσα να το πιστέψω, ο Ζλάταν δεν περνάει από δοκιμαστικά. Ετσι είπα όχι και υπέγραψα στον Αγιαξ».
Η ιστορία λοιπόν δεν άλλαξε από τον Κριστιάνο και τον Ζλάταν, αλλά ούτε και από τον Φραντς Μπεκενμπάουερ που πλησίασε τη Μόναχο 1860. Αλλά σε αγώνα παίδων της 1906 Mόναχο με την οποία έπαιζε τότε, ένας αντίπαλος του από τη 1860 τον χτύπησε στο πρόσωπο κι έτσι αποφάσισε να μην πάει στους «γαλάζιους» αλλά στη Μπάγερν με την οποία έγραψε ιστορία.
Πρόβλημα με το διαβατήριο εμπόδισε και τον Ροναλντίνιο να πάει στη Σκωτία και στη ... Σεντ Μίρεν με την οποία είχε ξεκινήσει επαφές και τελικά κατέληξε στην Παρί Σεν Ζερμέν. Εκεί κοντά είναι και η Νταμπάρτον η οποία είχε πείσει τον σπουδαίο Γιόχαν Κρόιφ στα 33 του να συνεχίσει την καριέρα του στη Σκωτία και σε αυτή τη μικρομεσαία ομάδα της δεύτερης κατηγορίας, κάνοντας ανταλλαγή με τη Μπαρτσελόνα τον Μπόγκχεντ. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο Ολλανδός ο καιρός τον αποθάρρυνε τελικά! «Αν το σκέφτηκα; Φυσικά και ναι. Να παίξω στην Αγγλία ή στη Βρετανία ήταν κάτι που πάντα ήθελα. Αλλά όταν έχεις μεγαλώσεις, οι μυς σου έχουν εξασθενήσει και πηγαίνοντας σε μια κρύα χώρα όπως η Σκωτία, είναι σα να ζητάς προβλήματα».
Ενας Σκοτσέζος καθυστέρησε να πάει στην ομάδα της καρδιάς του, λόγω ενός ντέρμπι Ρέιντζερς – Σέλτικ. Ο λόγος για τον Κένι Νταλγκλίς που στα 15 του, δεν κάθισε να δοκιμαστεί για μία ακόμα εβδομάδα στη Λίβερπουλ, επειδή ήθελε να παρακολουθήσει το ντέρμπι του Οld Firm. Εφυγε από τους «κόκκινους» υποστήριξε τους αγαπημένους του Ρέιντζερς αλλά τελικά πείστηκε να υπογράψει στη Σέλτικ.Επρεπε να περάσουν σχεδόν 12 χρόνια για να καταλήξει στη Λίβερπουλ...


www.gazzetta.gr