Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ο Τόλης Παπαδημητρίου και ο Αντώνης Στάμος μιλούν στη Λυδία Τριγώνη για την απολαυστική κωμωδία "Ο Γερμανός ξανάρχεται"

Στο θέατρο Ρένα Βλαχοπούλου παρουσιάζεται φέτος με μεγάλη επιτυχία η ξεκαρδιστική κωμωδία του Τόλη Παπαδημητρίου "Ο Γερμανός Ξανάρχεται". Με αφορμή την άφιξη ενός Γερμανού τουρίστα στο σπίτι της Φρόσως και του Στέλιου, οι οποίοι ετοιμάζονται για διακοπές στην Πάρο, ξεδιπλώνεται όλο το μεγαλείο του νεοέλληνα μέσα από ένα γαϊτανάκι παρεξηγήσεων και ανεξέλεγκτων καταστάσεων. Ο Hansel Gretel, αφήνεται στα χέρια του Σάκη, ξαδέρφου του Στέλιου, ο οποίος ως γνήσιος απόγονος του Ξένιου Δία και υπόδειγμα ανευθυνότητας, τον αφήνει μόνο του στο ρετιρέ στο Παγκράτι για να πάει να φέρει την αγαπημένη του Νάνσυ. Όταν επιστρέφουν, ο Γερμανός είναι αναίσθητος. Όταν η θεοσεβούμενη αδερφή του Σάκη, Ευφροσύνη, ανακαλύπτει τα τεκταινόμενα και ο περίεργος γείτονας κυρ-Μανώλης δυσανασχετεί με τη φασαρία, τα πράγματα μπερδεύονται. Ο Γερμανός όμως, ξανάρχεται και ξανάρχεται προκαλώντας χάος στο ρετιρέ, όπου διαδραματίζονται καταστάσεις "απείρου κάλλους", γεμάτες σουρεαλισμό.
Το κείμενο διαθέτει έξυπνες ατάκες, καίρια σχόλια της νεοελληνικής πραγματικότητας, ενώ ο θεατής μπορεί να ταυτιστεί με αρκετές καταστάσεις που μπορεί να φαντάζουν υπερβολικές, μα συνάμα αρκετά οικείες. Ο θίασος απαρτίζεται από ηθοποιούς της νέας γενιάς, με άρτιες ερμηνείες και υποκριτική δεινότητα. Ο νεαρός συγγραφέας και σκηνοθέτης του έργου, Τόλης Παπαδημητρίου, που υποδύεται το Σάκη, καθώς και ο Hansel Gretel, κατά κόσμον Αντώνης Στάμος, μιλούν για την παράσταση, τη συνεργασία τους και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν σε αυτήν την απολαυστική μαύρη κωμωδία...


Τόλης ΠαπαδημητρίουΤόλης Παπαδημητρίου


Λυδία: - Αρχικά, θα ήθελα να μου πεις λίγα λόγια για την παράσταση που σκηνοθέτησες και συμμετέχεις.
Τόλης: - Κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω το Artic.gr και εσένα Λυδία προσωπικά για αυτήν την συνέντευξη. Όσο για την παράσταση τώρα, πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία καταστάσεων στη διάρκεια των οποίων 6 χαρακτήρες μπλέκουν μεταξύ τους με κέντρο πάντα την επίσκεψη ενός Γερμανού τουρίστα (Hansel Gretel). Ο ανεύθυνος Σάκης – που τον υποδέχεται μάλιστα πρώτος- η αγριογκόμενα Νάνσυ, η θεούσα Έφη, η κλαψιάρα Φρόσω, ο νευρικός Στέλιος και ο εκνευριστικός γείτονας κυρ- Μανώλης έρχονται αντιμέτωποι με απρόσμενα γεγονότα και τελικά τρέχουν όλοι και δεν φτάνουν. Δεν θα πω άλλα για να μην προδώσω την πλοκή του έργου. Πάντως είναι μια παράσταση με αρκετή ταχύτητα, αυτό τουλάχιστον μας λένε όλοι.
 
Λυδία: - Τι ήταν αυτό που σε ώθησε στο να γράψεις αυτή την επίκαιρη μαύρη κωμωδία;
Τόλης: - Κάποια στιγμή βρέθηκα σε μια κατάσταση που μου φάνηκε τέλεια για έργο και θεώρησα πως πρέπει να αποτυπωθεί. Και αυτό και έκανα. Στην πορεία άρχισα να βρίσκω καλύτερα τα πρόσωπα και την έκβαση του έργου και γράφοντάς το ήρθε και η απόφαση να κάνω τον επισκέπτη Γερμανό έτσι ώστε να υπάρχει και μια έμμεση αναφορά στη σημερινή πραγματικότητα της χώρας μας. Έτσι άρχισε να αποκτάει ροή το κείμενο και ολοκληρώθηκε. Αυτό που πραγματικά με ώθησε όμως δεν το ξέρω. Μερικά πράγματα απλά πηγάζουν από μέσα.

Λυδία: - Πώς νιώθεις που ένα δικό σου θεατρικό κείμενο ανέβηκε και παίζεται με τόσο μεγάλη επιτυχία;
Τόλης: - Ε πώς θα μπορούσα να νιώσω? Τέλεια. Είμαι στην αρχή των σπουδών μου στην υποκριτική και είναι η δεύτερη θεατρική μου δουλειά και μάλιστα πάει και τόσο καλά. Ήταν κάτι που το ήθελα αλλά δεν το περίμενα, τουλάχιστον όχι τόσο γρήγορα. Μ’ αρέσει που το έργο αρέσει στον κόσμο, που οι κριτικές επί το πλείστον είναι καλές και μου δίνει και μεγαλύτερη όρεξη να συνεχίσω να δουλεύω πάνω σε αυτό. Ειδικά όταν ακούω ανθρώπους μετά το τέλος της παράστασης να επαναλαμβάνουν γελώντας τις ατάκες που έχω γράψει νιώθω πως το όλο πράγμα έχει πετύχει.

Λυδία: - Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών είναι αρκετά καλοδουλεμένες και διακρίνεται η σκληρή δουλειά που έχει προηγηθεί. Υπήρξαν ενδεχομένως κάποιες σκηνοθετικές δυσκολίες που αντιμετώπισες προκειμένου να βγει αυτό το αποτέλεσμα και αυτή η χημεία μεταξύ των συντελεστών;
Τόλης: - Βασική σκηνοθετική δυσκολία ήταν το ότι έπρεπε να σκηνοθετώ και να παίζω την ίδια στιγμή. Οπότε προσπάθησα να στήσω όλο το υπόλοιπο έργο και στη συνέχεια να εντάξω και τον δικό μου ρόλο σε όλο αυτό που είχα δημιουργήσει. Ήταν αρκετά δύσκολο αλλά βοήθησαν πολύ και τα υπόλοιπα παιδιά, ο καθένας με τον τρόπο του. Όντως υπήρξε πολύ δουλειά από όλους μας. Καταθέσαμε χρόνο και ενέργεια που δεν μπορείς να φανταστείς. Όμως το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Όσο για τη χημεία- η οποία είναι αρκετά καλή - είναι κι αυτή αποτέλεσμα σκληρής πρόβας.
 
Λυδία: - Καθώς εκτός από ηθοποιός και σκηνοθέτης διαθέτεις και την ιδιότητα του συγγραφέα, θα ήθελα να μου πεις τη γνώμη σου για τη νεοελληνική δραματουργία. Θεωρείς πως η ποσότητα συνεπάγεται και ποιότητα στα σύγχρονα ελληνικά θεατρικά κείμενα;
Τόλης: - Θεωρώ πως δεν είναι απαραίτητο το « όσο πιο πολύ τόσο πιο καλά». Σίγουρα υπάρχουν ωραία έργα της νεοελληνικής δραματουργίας είτε αυτά είναι κωμωδίες είτε ανήκουν σε άλλο είδος όπως σίγουρα υπάρχουν και λιγότερο καλά έργα. Για μένα το παν είναι να κάνεις καθετί που κάνεις με αγάπη και συνέπεια. Έτσι και στο γράψιμο. Αν μπορείς να είσαι εκατό τοις εκατό συνεπής με τον εαυτό σου και να κάνεις ό,τι καλύτερο την κάθε φορά τότε ας το κάνεις και συνέχεια.

Αντώνης Στάμος


Λυδία: - Στην παράσταση «Ο Γερμανός Ξανάρχεται» έχεις τον ομότιτλο ρόλο. Τι σε δυσκόλεψε υποκριτικά στην προσέγγιση του Hansel Gretel;
Αντώνης: - Αρχικά αυτό που με δυσκόλεψε ήταν ότι έπρεπε να υποδυθώ έναν άνθρωπο που κατάγεται από τη Γερμανία, πράγμα που σημαίνει διαφορετική νοοτροπία, διαφορετικός τρόπος ζωής και γενικά αρκετά διαφορετικός από έναν Έλληνα. Το δεύτερο εμπόδιο ήταν η γλώσσα. Βασική μου δυσκολία ήταν το πώς θα προφέρω τα γερμανικά που είχε γράψει ο Τόλης χωρίς να χαθεί η φυσικότητα κι ο ρυθμός. Νομίζω όμως ότι με πολύ προσπάθεια και πρόβα τελικά τα κατάφερα, τουλάχιστον όσο μπορούσα αν και κάθε μέρα μπορείς να προσθέσεις και κάτι παραπάνω. Και αυτό κάνω.

Λυδία: - Η παράσταση πέρα από τις ανεξέλεγκτες κωμικές καταστάσεις και παρεξηγήσεις, δείχνει και τη διαφορά νοοτροπίας μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων. Ποιο στοιχείο της παράστασης πιστεύεις ότι προκαλεί τελικά, το γέλιο στο κοινό;
Αντώνης: - Πιστεύω πως στην παράσταση το ένα ακολουθεί το άλλο. Στη συνομιλία του Hansel με το Σάκη φαίνεται η διαφορά νοοτροπίας και ο κόσμος γελάει βλέποντας δύο τόσο διαφορετικούς χαρακτήρες να προσπαθούν να συνεννοηθούν. Ύστερα έρχονται να δέσουν και όλα αυτά που ακολουθούν, δηλαδή οι ανεξέλεγκτες κωμικές καταστάσεις και οι παρεξηγήσεις με τις οποίες το κοινό ξεκαρδίζεται.

Αντώνης ΣτάμοςΛυδία: - Ο θίασός σας απαρτίζεται από νέους ηθοποιούς, που επιδεικνύουν εξαιρετική υποκριτική δεινότητα και αμεσότητα με το κοινό. Τι ήταν αυτό που σας «ένωσε» σαν ομάδα τόσο αποτελεσματικά;
Αντώνης: - Κατ΄αρχάς σ’ ευχαριστώ εκ μέρους όλων για τα καλά σου λόγια. Αυτό που μας ένωσε σαν ομάδα είναι ότι όλοι είμαστε νέοι και ‘βράζει το αίμα μας’ , κεφάτοι και διψάμε πάρα πολύ για δουλειά. Αυτό είναι και που μας καθιστά τόσο ενεργούς και έφερε αυτό το καλό αποτέλεσμα.
 
Λυδία: - Ειδολογικά, το έργο ανήκει στην κατηγορία της μαύρης κωμωδίας. Σαν ηθοποιός της νέα γενιάς, ποιο είδος προτιμάς και θα ήθελες να ακολουθήσεις στην μελλοντική θεατρική πορεία σου;
Αντώνης: - Εγώ στην αρχή, όταν ξεκίνησα να σπουδάζω ηθοποιός έβλεπα τον εαυτό μου σε πολύ δραματικούς ρόλους. Ύστερα γνώρισα τον Τόλη οποίος κατάφερε να μου αλλάξει τη γενικότερη εικόνα που είχα στο μυαλό μου. Από κει που ήμουν πολύ κλειστός με ξεκλείδωσε και μου έδειξε κάτι που δεν περίμενα, ότι μπορώ δηλαδή να κάνω και κωμωδία οπότε νομίζω πως θα βαδίσω αρχικά σε αυτό, αν και ποτέ δεν ξέρεις τι φέρνει το μέλλον.
 
Λυδία: - Για ποιους λόγους θα πρότεινες στο κοινό να παρακολουθήσει την παράσταση σας;
Αντώνης: - Θα πρότεινα στο κοινό να δει αυτή την παράσταση διότι πρόκειται για ένα πολύ καλό έργο και αποτελείται από νέους ηθοποιούς. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, έχουμε προσπαθήσει όλοι πολύ γι’ αυτό και κάθε φορά το γέλιο και η αγάπη του κόσμου μας δικαιώνει. Οπότε είναι κάτι που αξίζει να το δείτε και να περάσετε μια βραδιά με πολύ γέλιο που θα σας κάνει να ξεχαστείτε από τα καθημερινά προβλήματα.