Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Έρευνα για τα λείψανα του Θερβάντες σε εκκλησία της Μαδρίτης

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινάει η πρώτη φάση της έρευνας για τα λείψανα του Μιγέλ ντε Θερβάντες, από ομάδα ειδικών επιστημόνων σε εκκλησία της Μαδρίτης (Iglesia de las Trinitarias). Στην έρευνα θα χρησιμοποιηθεί γεωραντάρ για να εντοπιστεί το πιθανό σημείο ταφής.
Όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί, η συσκευή δεν μπορεί να δείξει αν τα οστά που πιθανόν βρεθούν είναι του Θερβάντες ή κάποιου άλλου, αλλά μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του κατάλληλου σημείου για να ξεκινήσουν οι ανασκαφές. Η επόμενη - και πιο λεπτή - φάση της έρευνας θα γίνει από αρχαιολόγους και ιατροδικαστές, οι οποίοι θα κάνουν την εκταφή των οστών και θα να αποφανθούν αν ανήκουν στο συγγραφέα του "Δον Κιχώτη".
Ο πατέρας των ισπανικών γραμμάτων και δημιουργός της σύγχρονης μορφής μυθιστορήματος πέθανε στις 22 Απριλίου 1616 και θάφτηκε στο παρεκκλήσι του μοναστηριού Trinitarias στις 23, που έχει καθιερωθεί ως επίσημη ημερομηνία θανάτου, καθώς εκείνη την εποχή η ημερομηνία ταφής καταχωρούνταν ως ημερομηνία θανάτου.
Το παρεκκλήσι και το μοναστήρι διατηρούνται σχεδόν 400 χρόνια μετά το θάνατο του Θερβάντες. Οι έρευνες με το γεωραντάρ θα επικεντρωθούν κάτω από το παρεκκλήσι, αλλά θα ερευνηθούν και άλλα σημεία, όπως τα κενά ανάμεσα στα αντερείσματα και ιδιαίτερα το σκευοφυλάκιο.
Όλη η διαδικασία έρευνας, εντοπισμού και ανάλυσης των τυχόν ευρημάτων θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, σύμφωνα με επιστήμονα εκ των επικεφαλής της ομάδας. Το εκτιμώμενο κόστος της πρώτης φάσης είναι γύρω στα 12.000 ευρώ, και για όλες τις φάσεις περί τα 100.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που βρεθούν τα λείψανα του Θερβάντες, σύμφωνα με ιστορικό της ομάδας, η πρόθεση είναι να παραμείνουν στο χώρο του ναού, με τη προσθήκη πλάκας που να πληροφορεί ότι βρίσκονται εκεί.