Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014

Τουρκία-Πρωτομαγιά: Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών κοντά στην Ταξίμ

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ της τουρκικής αστυνομίας και των εκατοντάδων πολιτών που προσπάθησαν να διαδηλώσουν στην πλατεία Ταξίμ, παρά την απαγόρευση εκεί των συγκεντρώσεων για την Πρωτομαγιά.
Δυνάμεις καταστολής της τουρκικής αστυνομίας είχαν στήσει οδοφράγματα στην περιοχή Μπεσίκτατς και διέλυσαν τη συγκέντρωση των διαδηλωτών που προσπάθησαν να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών, ρίχνοντας δακρυγόνα και νερό εναντίον του.
Η περιοχή γύρω από το κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας έχει μετατραπεί σε οχυρωμένο στρατόπεδο και δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί για να εμποδίσουν την πρόσβαση των διαδηλωτών, ενώ έχουν παραλήσει όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες της πόλης.
Την ίδια ώρα, το συνδικάτο Türk-Is οργάνωσε μια άλλη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά, στην πλατεία Καντικόι, εστία της αντιπολίτευσης.
Ενισχυμένος από τη νίκη του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές της 30ης Μαρτίου (45% των ψήφων) και μεσούσης της εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει τους διαδηλωτές: "Μην έχετε καμία ελπίδα για την Ταξίμ, πηγαίνετε να διαδηλώσετε σε άλλα μέρη της Κωνσταντινούπολης".
Ήδη οι εκδηλώσεις της περυσινής Πρωτομαγιάς σημαδεύτηκαν από σφοδρές συγκρούσεις γύρω από την πλατεία Ταξίμ μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που είχαν αψηφήσει παρόμοια απαγόρευση. Ένα μήνα αργότερα, η πλατεία και το μικρό της πάρκο Γκεζί έγιναν σημείο σύμβολο του κινήματος κατά του Ερντογάν. Επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι ζητούσαν την παραίτησή του κατηγορώντας τον για αυταρχισμό και προσπάθεια εξισλαμισμού του κράτους.www.avgi.gr