Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Ένα γραφικό χωριό με ρατσιστικό όνομα κάνει δημοψήφισμα για να το αλλάξει

Σε μπελάδες φαίνεται πως έχει μπει ένα μικρό χωριό στην Ισπανία, το οποίο έχει μόλιες 56 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, καθώς, οι οποίοι καλούνται μέσω δημοσψηφίσματος να αλλάξουν ονομασία στον τόπο τους.
Το χωριουδάκι ονομάζεται Castrillo Matajudíos και το πρόβλημα έγκειται στο δεύτερο μέρος της ονομασίας καθώς μεταφράζεται ως «Σκοτώστε τους Εβραίους». Σύμφωνα με τον δήμαρχο του οικισμού η ονομασία προσβάλει αρκετούς επισκέπτες και προκαλεί ντροπή σε ορισμένους κατοίκους και για το λόγο αυτό οι ψηφοφόροι καλούνται στις 25 Μάη να ψηφίσουν για την αλλαγή.
Βέβαια, οι κάτοικοι καλούνται να αποφανθούν για να αλλάξει ένα μόλις γράμμα από την ονομασία το οποίο, ωστόσο, δίνει εντελώς διαφορετική εντύπωση.
Διακύβευμα στο δημοψήφισμα είναι να επανέλθει η παλαιά ονομασία του χωριού που ήταν Castrillo Mοtajudíos και σημαίνει «ο Λόφος των Εβραίων».
Ιστορικές μελέτες καταδεικνύουν πως η ονομασία «Λόφος των Εβραίων» χρονολογείται από το 1035, όταν 66 Εβραίοι σφαγιάστηκαν σε μία γειτονική πόλη. Όσοι επέζησαν και απελάθηκαν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Ωστόσο, σύμφωνα με τα παλαιότερα αρχεία η νέα ονομασία χρησιμοποιείται τουλάχιστον από το 1627, περισσότερο από έναν αιώνα από τότε που το ισπανικό στέμμα, το 1492, είχε εκδώσει διάταγμα σύμφωνα με το οποίο ανάγκαζε τους Εβραίους να αλλάξουν θρήσκευμα, να εγκαταλείψουν την Ισπανία, είτε να καούν στην πυρά.
Παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχουν Εβραίοι κάτοικοι στο χωριό, αλλά το επίσημο σήμα του οικισμού περιλαμβάνει το αστέρι του Δαυίδ.
Για την ιστορία, Castrillo σημαίνει «μικρό κάστρο»