Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

«Δημόσιο» σώμα

Η Τζένιφερ Λόρενς δεν απολογείται (για τη δημοσίευση γυμνών φωτό της από χάκερ) και γυρνάει νέα σελίδα στην προπαγάνδα της σοουμπί.


«Επειδή είμαι δημόσιο πρόσωπο, αυτό δεν σημαίνει ότι και το σώμα μου είναι δημόσιο. Αυτό που έγινε δεν είναι σκάνδαλο, είναι σεξουαλικό έγκλημα. Είναι μια σεξουαλική παραβίαση. Είναι αηδιαστικό».

 Μετά το χακάρισμα και τη διοχέτευση γυμνών φωτογραφιών της στο ίντερνετ, η Τζένιφερ Λόρενς έδωσε συνέντευξη στο Vanity Fair, κατά την οποία δεν έκανε δηλώσεις ντροπής και μετάνοιας όπως άλλες συνάδελφοί της που βρέθηκαν σε παρόμοια θέση στο παρελθόν. Η ηθοποιός είναι έξαλλη όχι μόνο με εκείνους που έκλεψαν και διοχέτευσαν στον ιστό τις φωτογραφίες της αλλά και με όσους τόλμησαν έστω να τις κοιτάξουν. Και η αντίδραση αυτή φαίνεται να είναι η πιο υγιής που θα μπορούσε να έχει. 

Σε αντίθεση με τη Βανέσα Χάτζενς, η οποία όταν το 2007 μια γυμνή φωτογραφία της κατέληξε στο ίντερνετ, απολογήθηκε ντροπιασμένη, η Λόρενς φαίνεται πως έχει ξεκαθαρίσει ότι η δουλειά, η δημόσια εικόνα και η προσωπική ζωή δεν είναι ένα και το αυτό. 
«Είναι το σώμα μου, και θα έπρεπε να είναι επιλογή μου». Λίγες μέρες αφότου κυκλοφόρησαν οι θυμωμένες δηλώσεις της, άγνωστος χάκαρε τη σελίδα της στο wikipedia και έβαλε κάποιες από τις κλεμμένες φωτογραφίες της. Το μήνυμα αυτής της πράξης απέναντι στις γυναίκες είναι σαφές: «τα σώματά σας μας ανήκουν και ιδού τι θα πάθετε αν αντισταθείτε». 

Η Λόρενς υπενθυμίζει ότι πολύ συχνά σε τέτοια περιστατικά κατηγορούνται οι γυναίκες.. «Φοβόμουν ότι αν δεν αντιδρούσα, αυτό θα έκανε την πράξη να φαίνεται εντάξει και θα έστελνα λάθος μήνυμα και σε άλλες γυναίκες που ίσως τους συμβεί το ίδιο. Όμως δεν είναι εντάξει». Η Λόρενς κερδίζει φωτοστέφανο και περνάει στην επόμενη πίστα με γενναιότητα.



http://www.doctv.gr