Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Ηχηρό ομόφωνο "όχι" στην Ελληνικός Χρυσός

Ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές και γενικότερα στη επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική τάχθηκε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Αριστοτέλη σε ανοιχτή συνεδρίαση αργά το βράδυ της Πέμπτης 20/11/2014, την οποία παρακολούθησαν μέσα από γιγαντοοθόνες κάτοικοι της Ιερισσού αλλά και γειτονικών χωριών.


Το ψήφισμα δηλώνει την αντίθεση του δημοτικού συμβουλίου στο να μετατραπεί η ΒΑ Χαλκιδική σε μεταλλευτική ζώνη βαριάς βιομηχανίας, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση με τους σύγχρονους χρυσοθήρες της Eldorado Gold. "Είμαστε αντίθετοι με την επέκταση της παραδοσιακής υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας. Η επέκταση της μεταλλείας στις Σκουριές και σε άλλες περιοχές μετατρέπει το σύνολο της περιοχής μας σε μια απέραντη μεταλλευτική ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης, η οποία θα επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στα νερά, τα δάση, τον αέρα, τον άνθρωπο και στην οικονομία της περιοχής" τονίζεται, μεταξύ άλλων, στο ομόφωνο ψήφισμα, το οποίο έγινε δεκτό με χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς από τους κατοίκους.
 

Στοπ στις οικονομικές συναλλαγές

Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι ο Δήμος Αριστοτέλη διακόπτει κάθε οικονομική συναλλαγή με την Ελληνικός Χρυσός είτε πρόκειται για δωρεές σε χρήμα ή σε έργα, μια πρακτική που εφάρμοσε η προηγούμενη διοίκηση Πάχτα. Ο τέως δήμαρχος όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δεν παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση, ούτε εκπρόσωποι της μεταλλευτικής εταιρείας και των σωματείων εργαζομένων, αν και είχαν κληθεί για να συμμετέχουν στον διάλογο. Ο Χρ. Πάχτας μάλιστα έστειλε επιστολή με την οποία ισχυρίζονταν ότι δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου επειδή ενδέχεται να κινδυνεύσει η προσωπική του ασφάλεια... και ζητούσε εκ νέου οι συνεδριάσεις να μη γίνονται στην Ιερισσό.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επιστήμονες που εξήγησαν τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για την περιοχή και τους ανθρώπους της η ανοικτή εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γ. Μίχος, στην ομιλία του τόνισε ότι η στρατηγική της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας αντιστρατεύεται αυτή της τουριστικής ανάπτυξης και θα επιφέρει μεγάλο κόστος για την ανάπτυξη όλης της περιοχής, με ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους να ελλοχεύουν. Μιλώντας για τις διώξεις που έχουν ασκηθεί σε κατοίκους της περιοχής, επισήμανε «πιστεύουμε στην αθωότητα όλων των κατηγορούμενων».



http://www.avgi.gr