Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

20χρονος ίσως σώσει τους ωκεανούς από το πλαστικό (Pics)

Η λύση στο πρόβλημα της ρύπανσης της θάλασσας ενδέχεται να δοθεί από έναν 20χρονο Ολλανδό ο οποίος σχεδιάζει ένα φιλόδοξο σχέδιο αυτοκαθαρισμού των ωκεανών. Πρόκειται για τον Μπόγιαν Σλατ και για τα πλωτά φράγματα που επινόησε και υλοποιεί σε συνεργασία με μια μεγάλη ομάδα ειδικών. 




Υπολογίζεται πως οι ωκεανοί επιβαρύνονται κάθε χρόνο με 8 εκατομμύρια τόνους πλαστικού. Ο αυτο-καθαρισμός των νερών αποτελεί μια συμβιβαστική λύση ώστε και το ατελείωτο κυνήγι όσων δεν φροντίζουν για τις θάλασσες να σταματήσει, αλλά και να υπάρξει οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου. Ο Σλατ σχεδιάζει την τοποθέτηση τεράστιων πλωτών φραγμάτων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες όπου εντοπίζονται φυσικές περιστρεφόμενες δίνες ανά την υφήλιο.
Αυτά τα πλωτά φράγματα σχήματος V θα αιχμαλωτίζουν τα πλαστικά απόβλητα, αλλά δεν είναι δίχτυα και οι οργανισμοί της θάλασσας δεν θα κινδυνεύουν να μπλεχτούν σε αυτά. Επιπλέον, το πλαστικό που επιπλέει θα συγκεντρώνεται και θα διοχετεύεται προς την επιφάνεια του νερού για να είναι ευκολότερη η συλλογή και η απομάκρυνσή του. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία που θα αναλάβει την παραγωγή αυτού του μηχανισμού, δήλωσε πως θα είναι διαθέσιμο από το 2016. Αρχικά, θα τοποθετηθεί κοντά στο ιαπωνικό νησί Τσουσίμα που βρίσκεται ανάμεσα στο Ναγκασάκι και τη Νότια Κορέα. H ομάδα θα αποτελείται από τον Σλατ ο οποίος θα ηγείται του project και 100 ακόμη ωκεανογράφους, σχεδιαστές, μεταφραστές, και μηχανικούς του ναυτικού.