Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης: Ξενάγηση με ένα… κλικ

Με την ψηφιοποίηση των συλλογών του και τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων να έχει ήδη ολοκληρωθεί, το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης περνάει πλέον στην ψηφιακή εποχή. Ως εκ τούτου, θα μπορεί να προσφέρει στο κοινό ξενάγηση από τάμπλετ και smartphone και ψηφιακή πρόσβαση σε χιλιάδες εκθέματά του.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, οι επισκέπτες της ανανεωμένης ιστοσελίδας του μουσείου www.lemmth.gr θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν εικονικά στις αίθουσες του μουσείου, να δουν τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του, να εξερευνήσουν το οπτικοακουστικό υλικό, να παίξουν εκπαιδευτικά παιχνίδια και να συμμετάσχουν σε εικονικά εργαστήρια.
Στόχος είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και διάχυσης του πολιτιστικού περιεχομένου του μουσείου προς την κοινωνία, τόσο σε εθνικό, όσο και διεθνές επίπεδο, καθιστώντας τους ψηφιακούς επισκέπτες… πραγματικούς.
Επιπλέον, κατά την επίσκεψή τους στο μουσείο, μέσω εφαρμογής γραμμωτού κώδικα (QR code reader app) για «έξυπνα» κινητά και ταμπλέτες (λειτουργικό σύστημα android) οι επισκέπτες θα έχουν στη διάθεσή τους προσωπικό ξεναγό και αναλυτικές πληροφορίες για κάθε έκθεμα του μουσείου.
Το έργο τιτλοφορείται «Ψηφιακές Υπηρεσίες του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης» του ψηφιακού προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση, προϋπολογισμού 280.000 ευρώ, που υλοποιήθηκε μέσω ΕΣΠΑ. Τα αποτελέσματα του έργου παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Ιουνίου στο μουσείο. Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες διατίθενται στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, τμήμα τους στη βουλγαρική και στην τουρκική, ενώ διερευνάται η δυνατότητα προσθήκης και της ρωσικής γλώσσας.