Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Τα μεγάλα «ψέματα» του Pro!

Τα μεγάλα «ψέματα» του Pro!Ο υπερπαίκτης Τζέφερς, ο άπιαστος Μάρτινς, ο Τίτοφ που έμοιαζε με Ντελ Πιέρο. Οι 9 ποδοσφαιρικοί ήρωες που σας... παραμύθιασαν, αφού ποτέ δεν έκαναν την μεγάλη καριέρα στην πραγματικότητα! 











Η λίστα θα μπορούσε να αφορά το FIFA, το Football Manager ή κάποιο άλλο δικό σας αγαπημένο Game. Ο καθένας έχει το αγαπημένο του και κάποιοι από εμάς μεγαλώσαμε με το Pro Evolution Soccer. Το λατρέψαμε ακόμα και για τις ατέλειες ή τα λάθη του. Βλέπετε, όσο τέλεια στημένη και σχεδιασμένη και να είναι μία έκδοση, δεν γίνεται να μην υπάρχουν σφάλματα: δηλαδή στατιστικά-νούμερα παικτών που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα τη συγκεκριμένη στιγμή που βγήκε στην αγορά το εκάστοτε παιχνίδι.
Ταχύτητα, επιτάχυνση, ισορροπία, άμυνα, επίθεση ή κάθε άλλη κατηγορία. Η κάρτα, το ταμπελάκι του παίκτη δεν ανταποκρινόταν πλήρως στην αληθινή ζωή. Κάποιοι από αυτούς παρέμεναν με νούμερα του ένδοξου παρελθόντος τους και κάποιοι άλλοι νεαροί δεν δικαιολόγησαν ποτέ τους αριθμούς που τους συνόδευαν στο Game. Εμείς πάντως τους λατρέψαμε και δεν μας απασχόλησε εάν ήταν καλοί ή όχι όταν τους βλέπαμε στην τηλεόραση. Μας αρκούσε που μας έβγαζαν ασπροπρόσωπους, καθώς τους επιλέγαμε κόντρα στα φιλαράκια μας.
Ο καθένας από εσάς σίγουρα θα έχει κάποιους άλλους στο μυαλό του. Εμείς δίνουμε μία λίστα με εννέα ξεχασμένους, αγαπημένους ή και... αχώνευτους ήρωες από διάφορες εποχής του Pro. Εσείς μπορείτε να μας θυμίσετε τους δικούς σας...

Φράνσις Τζέφερς
Οταν το Pro Evolution Soccer 2 κυκλοφόρησε τον χειμώνα του 2002, ο Τζέfερς βρισκόταν μόνο ένα χρόνο στην Αρσεναλ, δίχως μάλιστα να έχει επιδείξει κάτι ιδιαίτερο. Με 92 jump, 86 attack, 84 shot technique πραγματικά αν και ταλέντο επιθετικός μόλις στα 21 του, η εικόνα ήταν εντελώς παράταιρη. Μέχρι το 2004 που έμεινε στους Λονδρέζους δεν δικαιολόγησε τους δημιουργούς του παιχνιδιού, καθώς έβαλε μόλις 4 γκολ σε 22 ματς της Premier League, ακολουθώντας σταδιακά πτωτική πορεία.




Κουίντον Φόρτσουν
Και πάλι στο Pro Evolution Soccer 2, ο Νοτιοαφρικανός πλάγιος χαφ έμοιαζε παικταράς, παίζοντας άνετα όλη τη γραμμή. Αν και ήταν αναπληρωματικός του Ράιαν Γκιγκς, όποιος έπαιρνε τότε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αναμφίβολα τον επέλεγε πολύ συχνά ειδικά σε τουρνουά με μεγάλη παρέα. Σε αντίθεση με τον Γκιγκς, ο Φόρτσουν είχε τρομερό Pace και ελάχιστες φορές ήταν στα κάτω του ή κουρασμένος. Μάλιστα με το 90 speed ήταν δύσκολο να τον αγνοήσεις. Τον έπαιρνες και έτρεχες. Στην πραγματική ζωή είχε ορισμένους σοβαρούς τραυματισμούς όμως και από τα 29 του (2006) και έπειτα εξαφανίστηκε από την επικαιρότητα, έχοντας μόλις 6 ματς με τη Μπόλτον και 1 με τη Μπρέσια.




Ιγκόρ Τίτοβ
To Pro Evolution Soccer 3, ξέρετε αυτό με τον Πιερλουίτζι Κολίνα στο εξώφυλλο του, ήταν από τα καλύτερα games ever. Γενικότερα υπήρξε πολύ ρεαλιστικό αναφορικά με τη δυναμικότητα των παικτών, αλλά ήταν ένας Ρώσος που όταν τον έπαιρνες, ένιωθες ότι έπαιζες με κάποιον legend της μπάλας. Ο επιθετικός της Σπαρτάκ Μόσχς ήταν καλός, αλλά ήταν απίθανο το ότι με 93 attack, 91 stamina και 91 shot technique μπορούσες να καλπάσεις και να πλασάρεις τέλεια φαλτσαριστά με καμπύλη από κάθε θέση. Οταν τον έλεγχες, νόμιζες ότι είχες τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο.




Βλαντιμίρ Μπεσχάστνικ
Μένοντας στη Ρωσία και το Pro Evolution Soccer 3, υπήρχε ένα πολύ καλά κρυμμένο παράξενο μυστικό για τους μύστες του παιχνιδιού. Ο Μπεσχάστνικ μόλις είχε μετακομίσει από τη Φενερμπαχτσέ στην Κουμπάν και ήταν απίστευτο το ότι αυτή η ταπεινή ομάδα είχε στις τάξεις της έναν επιθετικό, ο οποίος έμοιαζε σαν τον Φερνάντο Τόρες. Για την ακρίβεια, με 95 balance, 91 top speed και 92 shot technique αναμφίβολα αισθανόσουν ότι είχες υπό τον έλεγχο σου τον «El Nino». Βέβαι το ποιος καμένος θα επέλεγε να παίξει με Κουμπάν, είναι άλλο θέμα.




Ματέγια Κέζμαν
Οταν κυκλοφόρησε το Pro Evolution Soccer 4, ο Σέρβος επιθετικός μόλις είχε γίνει ένα από τα πρώτα μεγάλα deals της εποχής Ρομάν Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι. Η αλήθεια είναι ότι με 105 γκολ σε 122 αγώνες με την Αϊντχόφεν τα νούμερα που είχε ο Κέζμαν ήταν λογικά. Με 90άρια σε attach, agility και stamina είχε καλύτερο χειρισμό ακόμα και από τον Ντιντιέ Ντοεγκμπά, ο οποίος επίσης πήγε εκείνη την χρονιά στους Μπλε. Μόνο που ο Ιβοριανός είδε τα δικά του νούμερα να βελτιώνονται σεζόν με τη σεζόν, ενώ ο Σέρβος εμφανιζόταν ολοένα και χειρότερος. Βέβαια ακόμα και το 2005-'06 στην Ατλέτικο Μαδρίτης παρέμενε σχετικά καλός. Στο Game φυσικά και όχι στο γήπεδο.




Χαβιέρ Τσεβαντόν
Στο Pro Evolution Soccer 4 είχε τη δικαιολογία ότι προερχόταν από εκλητική χρονιά στην αποκάλυψη του Καμπιονάτο, Λέτσε. Πήρε λοιπόν σπουδαία μεταγραφή στη Μονακό, αλλά δεν έπεισε. Ωστόσο, τα είχε όλα 80άρια+ και 90 acceleration. Γενικότερα εμφανιζόταν ως ένας πλήρης επιθετικός, αλλά στην πραγματικότητα τόσο στους Πρίγκιπες, όσο και στη Σεβίλλη ή όπου πήγε έπειτα, δεν έκανε ποτέ τη διαφορά, βάζοντας σε 10 χρόνια λίγο πάνω από 40 γκολ πρωταθλήματος.




Ανίλκον (Αΐλτον)
Μπορεί στο παρελθόν του με Βέρντερ Βρέμης (κυρίως) και Σάλκε, ο Βραζιλιάνος να είχε υπάρξει ένας εξαιρετικός φορ, αλλά όταν βγήκε το Pro Evolution Soccer 5, ο Ανίλκον (όπως τον έγραφε το παιχνίδι επειδή δεν είχε τα δικαιώματα) ήταν πλέον 32 ετών. Καθώς είχε μετακομίσει στη Μπεσίκτας (Bosphorus για το Game) τα καλά χρόνια του ήταν ανάμνηση και δεν υπήρχε καμία δικαιολογία για το ότι εμφανιζόταν με 91 attack, 92 balance και 91 shot acceleration. Εάν βέβαια επέλεγες την τουρκική ομάδα, ήξερες ότι οι σουτάρες του θα έπιαναν τόπο.




Ομπαφέμι Μάρτινς
Οταν κυκλοφόρησε το Pro Evolution Soccer 6, ο 21χρονος τότε Καμερουνέζος επιθετικός μόλις είχε ακολουθήσει τη διαδρομή Ιντερ-Νιούκαστλ. Την ταχύτητα του δεν την αμφισβήτησε κανείς, αλλά πραγματικά ίσως και να μην έχει υπάρξει άλλος στην ιστορία του παιχνιδιού, που να είχε 99 top speed και acceleration. Η υπερβολή σε όλο το μεγαλείο της, όπως και το 97 agility και το 94 dribble speed. Απλά τον έπαιρνες, έβαζες τη μπάλα μπροστά, το κεφάλι κάτω και άντε να σε πιάσουν. Στην πραγματικότητα όμως όλα αυτά τα χρόνια το μόνο που θυμόμαστε από αυτόν, είναι τα δύο γκολ που έβαλε με τη Λεβάντε κόντρα στον Ολυμπιακό. Πάντως εκείνη η Νιούκαστλ ήταν πολύ συμπαθητική ομάδα με Εμρέ, Λούκε, Ντάιερ, Οουεν, Νταφ, Λούα Λούα.




Ιβάν Κόρδοβα
Από τους αγαπημένους αμυντικούς ever στο Pro. Σίγουρα δεν υπήρξαν σέντερ μπακ που να είχαν το δικό του 96 acceleration, ή το 90 top speed. Σίγουρα ο Κολομβιανός της Ιντερ ήταν γρήγορος, αλλά όταν βγήκε το Pro Evolution Soccer 6, είχε πατήσει τα 30 και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να βγάλει στο γήπεδο αυτό το γκάζι. Στο παιχνίδι όμως ήταν τρομερό να τον έχεις και να προλαβαίνεις τους αντιπάλους επιθετικούς. Ειδικά σε μία πολύ ισχυρή Ιντερ με τις σουτάρες του Αντριάνο.