Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Συμβουλές για να κοιμάσαι σαν πουλάκι...(Vid)

Ο ύπνος είναι ίσως από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να έχει πολύ ενέργεια και αντοχή κατά την διάρκεια της ημέρας. Με τον ύπνο ξεκουράζεται ψυχή και σώματα και ηρεμεί ο εγκέφαλος. Αυτό άλλωστε φαίνεται κάθε πρωί στον καθρέφτη μας. Φαινόμαστε πιο υγιείς και όμορφοι και αυτό το οφείλουμε στον ύπνο. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε το πως , πότε, που κοιμόμαστε και να είμαστε τυπικοί σε αυτό γιατί αυτό θα έχει πολύ θετικές συνέπειες σε μας.


Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές μπορείς να έχεις έναν ανάλαφρο, ήρεμο και ωραίο ύπνο.
1. Είναι καλό να έχεις μια στάνταρ ώρα που ξυπνάς καθημερινά. Η συνήθεια στην προκειμένη περίπτωση είναι κάτι καλό και ο οργανισμός σου θα επωφεληθεί πολύ από αυτό. Καλό είναι τα Σαββατοκύριακα και στις διακοπές αυτό να μην αλλάζει.
2. Βοηθάει πολύ στο βιολογικό σου ρολόι να έχεις προγραμματισμένα τα βασικά πράγματα που έχεις να κάνεις όπως γεύματα, φαρμακευτική αγωγή κ.α.
3. Μην κοιμάσαι σε καναπέδες, καρέκλες , τραπέζια. κτλ. Κοινώς μην κοιμάσαι όπου βρεις. Κοιμήσου μόνο στο κρεβάτι σου.
4. Φρόντισε να τρως πριν πας για ύπνο και όχι πολύ βαριά, να μην πίνεις πολύ αλκοόλ  και να μην καπνίζεις γιατί όλα αυτά είναι ικανά να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου σου.
5. Φρόντισε το δωμάτιό σου να έχει αεριστεί, να είναι ήσυχο και σκοτεινό.
6. Αν δεν καταφέρεις να κοιμηθείς στα 20 λεπτά που βρίσκεσαι στο κρεβάτι σήκω και βρες κάτι άλλο να κάνεις. Πχ διάβασε ένα βιβλίο. Πάνε στο δωμάτιό σου μόνο όταν νυστάξεις.
7. Το βράδυ συνήθιζε να κάνεις πράγματα που σε χαλαρώνουν. Κάνε ένα ζεστό μπάνιο, διάβασε ένα βιβλίο, άκουσε χαλαρωτική μουσική.
8. Προσπάθησε να κοιμάσαι αρκετά κάθε βράδυ 7-8 ώρες καθημερινά. (Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος ή ακόμα και εγκεφαλικού έχουν όσοι κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες της ημέρας, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, ενώ εξίσου επικίνδυνος μπορεί να αποβεί και ο ύπνος για περισσότερες από εννέα ώρες.)
9. Μην κοιμάσαι το μεσημέρι. Αν πρέπει οπωσδήποτε αυτό να γίνει τότε καλό θα ήταν να γίνει πριν τις 3 μ.μ. και να μην διαρκεί καλά καλά ούτε μια ώρα.
10. Κλείσε κάθε ηλεκτρονική συσκευή στο δωμάτιο. Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιούνται ούτε πριν τον ύπνο. (πχ υπολογιστές, τηλεοράσεις)
11. Κοιμήσου με τον σύντροφό σου. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως αυξάνονται και τα επίπεδα ωκυτοκίνης (ορμόνη της αγάπης), μειώνονται τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες). Επίσης βοηθά στην πρόληψη ασθενειών (για παράδειγμα η αποφρακτική άπνοια ύπνου).

12. Για καλύτερο ύπνο, χρησιμοποίησε καλό στρώμα και ανατομικό μαξιλάρι. 
 Καλό ύπνο...