Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ποια ονόματα συζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για τις 13 περιφέρειες

Η ονοματολογία για τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει την τιμητική της στο παρά πέντε της αυριανής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας όπου θα συζητηθούν οι προτάσεις υποψηφιοτήτων για Δήμους και Περιφέρειες.

Οι προτάσεις αυτές θα υποβληθούν προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συνεδριάζει το προσεχές Σαββατοκύριακο. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή σε συνεδρίαση της Πολιτικής γραμματείας ο Αλέξης Τσίπρας απεύθυνε προσκλητήριο προς τα κεντρικά πολιτικά στελέχη όσον αφορά τη στελέχωση των ψηφοδελτίων σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες. Η κίνηση αυτή ήρθε ύστερα από μια σειρά αρνήσεις που εισέπραξε η ηγεσία από βουλευτές (π.χ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δημήτρης Παπαδημούλης).

Με δεδομένο ότι η συζήτηση παραμένει ακόμη ανοιχτή λίγες ώρες πριν την οριστικοποίηση μέρους των ονομάτων στο όργανο του κόμματος (η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει αύριο το μεσημέρι), η Κουμουνδούρου κρατά κλειστά τα χαρτιά της και διαψεύδει ή δεν επιβεβαιώνει ονόματα που καταγράφονται σε δημοσιεύματα. Τόσο για να μην προκληθεί εμπλοκή και «καούν» υποψηφιότητες που ισχύουν όσο και διότι σε αρκετές περιπτώσεις τα πράγματα παραμένουν ρευστά μέχρι την τελευταία στιγμή.

Σημειώνεται ότι για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Περιφέρεια Αττικής το όνομα που ακούγεται εδώ και μήνες και το τελευταίο διάστημα φιγουράρει ως το επικρατέστερο είναι αυτό της Σοφίας Σακοράφα. Η ίδια πάντως, τις τελευταίες μέρες φέρεται να είναι απρόθυμη να είναι υποψήφια.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας TheToc, για τις υπόλοιπες 12 περιφέρειες συζητούνται τα εξής ονόματα:

Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συζητείται το όνομα της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ (Α’ Θεσσαλονίκης) Δέσποινας Χαραλαμπίδου εφόσον έχει αποκλειστεί το όνομα του Μάρκου Μπόλαρη τόσο διότι υπήρξε μέλος της κυβέρνησης Παπανδρέου το 2009 – 2010 όσο και γιατί έχει τοποθετηθεί υπέρ της επένδυσης χρυσού στις Σκουριές. Στα υπόψη θεωρείται ότι παίζει πάντα και το όνομα του Τάσου Κουράκη (επίσης Α’ Θεσσαλονίκης).

Για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει ακουστεί το όνομα του δημοσιογράφου από τη Φλώρινα, Θόδωρου Καρυπίδη, ο οποίος θεωρείται πολιτικά πιο κοντά στον Πάνο Καμμένο – καθώς και ονόματα τοπικών παραγόντων ή κομματικών στελεχών (Μητλιάγκας, Αποστολίδης, Χιωτίδης, Κωνσταντινίδης, Ζαγάρας).

Για την Περιφέρεια Ηπείρου ακούγονται τα ονόματα των βουλευτών Όλγας Γεροβασίλη (Άρτας) και Χρήστου Μαντά (Ιωαννίνων) καθώς και του τοπικού στελέχους Γιάννη Παπαδημητρίου.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας επικρατέστερη υποψηφιότητα είναι αυτή της βουλευτή Λάρισας Ηρώς Διώτη.

Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εξακολουθεί να «παίζει» το όνομα του βουλευτή Αχαΐας Βασίλη Χατζηλάμπρου, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του Αλέξη Μητρόπουλου αλλά ο ίδιος φαίνεται να έχει αρνηθεί.

Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου συζητείται το όνομα του ανεξάρτητου βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη (ο οποίος προ αρκετών μηνών είχε αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ), του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιάννη Πανούση, ενώ αν προτιμηθεί κομματική υποψηφιότητα το προβάδισμα έχει ο αγροτοσυνδικαλιστής Παναγιώτης Πεβερέτος.

Για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, συζητείται το όνομα του βουλευτή Εύβοιας Βαγγέλη Αποστόλου.

Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το προβάδισμα θεωρείται ότι το έχει το τοπικό στέλεχος Θόδωρος Γαλιατσάτος, αλλά έχουν συζητηθεί και αυτά των Γιάννη Μπαλάφα και Σταύρου Κοντονή.

Για την Περιφέρεια Κρήτης σταθερή προτίμηση φαίνεται να υπάρχει στο πρόσωπο του βουλευτή Χανίων Γιώργου Σταθάκη με εναλλακτική επιλογή τον Μιχάλη Κριτσωτάκη, βουλευτή Ηρακλείου.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τα τελευταία 24ωρα ακούγεται η περίπτωση της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Αγλαϊας Κυρίτση, με καταγωγή από τη Χίο, και η οποία πάντως πολιτικά προέρχεται από το ΚΚΕ.

Για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έχει προβάδισμα ο δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου, ο οποίος όμως ψηφίζεται και από ΑΝ.Ελλ, ΔΗΜΑΡ και Οικολόγους Πράσινους.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, φαίνεται να επιλέγεται το τοπικό στέλεχος (Καβάλα) Κώστας Μορφίδη κι εγκαταλείπονται σκέψεις για άνοιγμα στη μουσουλμανική μειονότητα.

Ποιες από τις παραπάνω υποψηφιότητες θα προχωρήσουν μέχρι τέλους και ποιες όχι θα επιβεβαιωθεί οριστικά στη συνεδρίαση της προσεχούς Κεντρικής Επιτροπής, όπου θα κλείσουν ως επί το πλείστον οι υποψηφιότητες για τις περιφέρειες. Οι Δήμοι είναι άλλη πονεμένη ιστορία και δεν είναι σίγουρο αν θα υπάρξει μεγάλη πρόοδο σε αυτή την Κεντρική Επιτροπή όσον αφορά τους κεντρικούς Δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, κ.λπ.).

www.topontiki.gr