Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ξένος δημοσιογράφος καταγράφει τα γεγονότα της 21ης Οκτωβρίου στις Σκουριές!

women in front of the police Στο site www.ejolt.org ο Nick Meynen καταγράφει όσα έγιναν στις Σκουριές στις 21 Οκτωβρίου, όσα τα ελληνικά ΜΜΕ αποσιώπησαν σ ένα άρθρο με τίτλο :
"Η Ελληνική αστυνομία κυνηγάει διαδηλωτές για επτά χιλιόμετρα, ξυλοκοπώντας τους"
Μεταφράσαμε το άρθρο και σας το παραθέτουμε:
 
 
 
Στις 21 Οκτωβρίου, περισσότερα από 2500 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Χαλκιδική να διαμαρτυρηθούν για την εξόρυξη του χρυσού στην περιοχή από θυγατρική της την καναδική εταιρεία El Dorado. Όπως κάνουν τους τελευταίους μήνες, καθώς η εξόρυξη του χρυσού προκαλεί καταστροφή του  δάσους μόλυνση του νερού και ατμοσφαιρική ρύπανση σε μεγάλη κλίμακα σε μια περιοχή υψηλής φυσικής αξίας. Αλλά εκείνη η ημέρα ήταν διαφορετική. Μια ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία από  λίγες εκατοντάδες γυναίκες, ηλικιωμένους άνδρες του χωριού, εκπαιδευτικούς και άλλους ξαφνικά δέχθηκε επίθεση από την αστυνομία.

Χρήση δακρυγόνων αερίων και γκλομπς, ένα ανθρωποκυνηγητό του πλήθους που υποχωρούσε– ανδρών και γυναικών όλων των ηλικιών – ακολουθείται, δημιουργώντας πανικό. Με περιορισμένη όραση και αναπνευστικά προβλήματα που προκαλούνται από το χημικό νέφος, άνθρωποι σκοντάφτουν, τραυματίζονται  και καταπατώνται. Άτομα που έμειναν πίσω καταδιώχθηκαν και χτυπήθηκαν από ένοπλους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας. Μέρος της βίας  αποτυπώνεται σε βίντεο (βλ. παρακάτω links).

Αυτό το νέο επεισόδιο είναι μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου κινήματος εναντίον  σε σχέδια εξόρυξης χρυσού στην Ελλάδα με άλλες ομάδες πολιτών του Κιλκίς και της Κομοτηνής, όπου παρόμοια έργα επίσης δημιουργούν πρόβλημα. Υπάρχει ένα μοτίβο καταστροφής από την εξόρυξη του χρυσού και ένα μοτίβο της αύξησης της βίας εις βάρος των άοπλων διαδηλωτών. Τον Μάρτιο είχαμε αναφέρει πώς μία ομάδα  που είχαν μισθωθεί από θυγατρική μιας καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας έδειραν ειρηνικούς διαδηλωτές. Τον Μάιο γράψαμε για τον αγώνα κατά των μεταλλείων χρυσού σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Και πριν από δύο εβδομάδες, θέσαμε την σύγκρουση για την εξόρυξη του χρυσού στην Ελλάδα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο με τον ισχυρισμό του Έλληνα καθηγητή Γιώργου Καλλή για οικονομική υπανάπτυξη . Τα γεγονότα της 21ης  Οκτωβρίου δείχνουν ότι η διένεξη κλιμακώνεται.

Οι άνδρες της αστυνομίας κηνύγησαν άτομα για ολόκληρα επτά χιλιόμετρα και τελικά ακόμη και ανάμεσα των παρκαρισμένων αυτοκινήτων τους. Έσπασαν  παράθυρα αυτοινήτων,πέταξαν μέσα χημικά, ξυλοκόπησαν ,τραυμάτισαν και συνέλαβαν κόσμο, τράβηξαν έξω και έσυραν επιβάτες.. Κατά καιρούς αστυνομικοί πανηγύριζαν για  τα επιτεύγματα τους και προέτρεπαν τους συναδέλφους τους σε παρόμοιες πράξεις. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι ο αρχηγός- αστυνόμος προσπαθούσε να τους συγκρατήσει, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα ανθρωποκυνηγητό με κρατική άδεια. Και το κράτος δεν σταμάτησεε απλά στο να ξυλοκοπήσει διαδηλωτές.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσκομείο  Πολύγυρος με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και κατάγματα από τις επιθέσεις των αστυνομικών. Εκεί, τους επισκέφτηκαν άνδρες της μυστικής αστυνομίας, οι οποίοι απαίτησαν την αναγνώριση ασθενών, την οποία γιατροί – επικαλούμενοι ιατρικό απόρρητο – αρνήθηκαν να πραγματοποιηθεί . Δεκατέσσερεις συλλήψεις έγιναν με την κατηγορία της εξέγερσης. Δεν είχε αποδοθεί  ξανά στην Ελλάδα η κατηγορία της εξέγερσης μετά το τέλος του δικτατορικού καθεστώτος. Η ακρόαση του  τακτικού  Δικαστηρίου για την περίπτωση των συλληφθέντων διαδηλωτών είχε οριστεί στις  25.10.2012 και αναβλήθηκε για την 14η Φεβρουαρίου του 2013. Αλλά οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν εκείνη την ημέρα για να διαδηλώσουν στον Πολύγυρο,την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, για να δείξουν την υποστήριξή τους στους φίλους που συνελήφθησαν.

Πώς μπορεί να συμβεί αυτό στο εσωτερικό της ΕΕ, σε ένα αποκαλούμενο δημοκρατικό κράτος ; Η Αμνηστία, σε μια αναφορά  σχετικά με την αστυνομική βία στην ΕΕ, αναφέρει προηγούμενα παραδείγματα άσκησης  άσκοπης βίας  κατά ειρηνικών διαδηλωτών στη Χαλκιδική, αλλά η αστυνομική βία συνεχίζεται. Με τι κόστος η ΕΕ θέλει να ξανααρχίσει την άνοδο στην ελληνική οικονομία; με επαναλαμβανόμενη, ατιμώρητη και μαζική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά ειρηνικών διαδηλωτών με την άδεια του κράτους; Αν οι 14 συλληφθέντες – ειρηνικοί διαδηλωτές –  καταδικαστούν για εξέγερση, μπορεί Ελλάδα ακόμα να καλείται  δημοκρατία;
 
Δείτε το άρθρο στα Αγγλικά στο :  http://www.ejolt.org/?p=2311&preview=true